Mała Wielkanoc nagrodzona certyfikatem Sudecki Świat

We wtorek, 12 grudnia odbyła się kolejna uroczysta gala, podczas której zostały wręczone certyfikaty marki Sudecki Świat. Jednym z nagrodzonych podmiotów, w kategorii Inicjatywa, jest Konkurs na tradycyjne potrawy wielkanocne pn. „Mała Wielkanoc”.

Konkurs na tradycyjne potrawy wielkanocne pn. „Mała Wielkanoc” to wydarzenie o blisko czterdziestoletniej tradycji. Podczas konkursu oceniane są potrawy wielkanocne wykonane zgodnie z tradycją, ze szczególną dbałością. Konkurs oceniany jest przez jury, które składa się z etnologów, etnografów i antropologów kultury. Konkurs nawiązuje do Małej Wielkanocy, którą w polskich domach organizowano tydzień po Wielkiej nocy, w tzw. Niedzielę Przewodnią, kiedy to spotykano się nie tylko w rodzinnym gronie, aby spożyć pozostałe wielkanocne potrawy. Wydarzenie odbywa się w sali widowiskowej Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Lubawce w pierwszą sobotę po Świętach Wielkanocnych.

Więcej informacji o gali, reportaż fotograficzny i lista nagrodzonych podmiotów tutaj.

Share

Zobacz inne